На громадське обговорення винесено законопроект про обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах)».

Цим законопроектом вводиться визначення поняття трансжирних кислот і встановлюється обмеження їх вмісту у харчових продуктах та інгредієнтах не більше 2-х грамів на 100 грамів загальної кількості жиру у харчовому продукті. Також законопроект забороняє обіг харчових продуктів, які містять трансжирні кислоти вище встановленої норми, і вводить обов'язкове зазначення інформації про наявність трансжирів у маркуванні харчового продукту, якщо їх вміст перевищує 0,1 грама на 100 грамів загальної кількості жиру.

Споживання трансжирних кислот (найчастіше вони зустрічаються в технологічно оброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії) пов'язано з підвищеним ризиком розвитку цілого ряду порушень у стані здоров'я населення, включаючи серцево-судинні захворювання і деякі форми раку. Зокрема, споживання всього 5 г трансжирів на добу пов'язане зі збільшенням ризику ішемічної хвороби серця на 23%.

У 2003 році Данія першою у світі ввела практично повну заборону продажу продуктів, що містять трансжири. Австрія, Угорщина, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Латвія ввели аналогічні обмеження, які на практиці означають майже повну заборону використання трансжирів у харчових продуктах.

Ви знаходитесь тут:ГоловнаІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКАНовиниНа громадське обговорення винесено законопроект про обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах

Використання матерiалу цього сайту
можливе тiльки з посиланням на джерело

Повідомлення та інформацію про факти корупційних дій та інших зловживань службовим становищем з боку працівників ДП «Запоріжжястандартметрологія» Ви можете надавати за тел. +38 061 233-05-64, +38 061 220-01-69


Розроблено у 2014